top of page

Scheiden.

Voor een betere wereld

Nu mijn laatste stagemaand is aangebroken, lijkt scheiden een droevige gebeurtenis. Hoewel ik me mentaal al voorbereid op mijn afscheidsspeech, wil ik toch mijn kans grijpen om de positieve kant van scheiden even uit te lichten: afval scheiden. Daar zijn we bij Heineken namelijk net zo sterk in als in bier verkopen. "Groen in alles wat we doen!" Ik zal jullie even een kleine indruk geven van hoe dat eruitziet.


Elke prullenbak heeft zes (ZES!!) openingen. Eén voor plastic, één voor organisch afval, één voor papier en één voor restafval. Vergis je niet: in plastic mogen geen plastic bekertjes, want deze horen in de ronde opening voor plastic bekertjes. Behalve natuurlijk als de plastic bekertjes te groot zijn voor de ronde opening voor plastic bekertjes, dan mogen ze in 'plastic'. Denk ik. Hetzelfde geldt voor papieren bekertjes. Nu lijkt het alsof ik tijdens de introductie van mijn stage de workshop "Beginselen van het scheiden" heb gevolgd, maar niets is minder waar. Ik heb het helemaal zelf uitgevogeld. Pluimpje voor Ted!


Laat ik mijn zelf verworven kennis eens in praktijk brengen. Na de lunch heb ik al mijn afval netjes verzameld en met zelfverzekerde tred, loop ik op de prullenbak af. Mijn plastic bekertje zweeft al boven de 'plastic ' opening, wanneer ik me bedenk dat ik er een papieren servet en organische banaan in heb opgeborgen. Pfieuw, nét op tijd! Daar had ik me toch bijna een groene flater geslagen. Ik deponeer alles in de juiste opening et voilà, er ligt nog maar één zakje op mijn dienblad: het broodzakje. Met een zwierig gebaar gris ik het zakje van mijn dienblad, terwijl plotseling de paniek toeslaat. De bovenkant is van plastic. Maar de onderkant is van papier. Van PAPIER! Hoe kan een mens nog fatsoenlijk scheiden, als het je zó moeilijk wordt gemaakt. Roerloos probeer ik dit dilemma op te lossen. Plastic, papier, plastic, papier... Peinzend probeer ik de juiste beslissing te maken. Tot ik een collega de verlossende woorden hoor roepen: "Bij twijfel altijd rest".


Het gaat je niet in de koude kleren zitten hoor, dat scheiden.

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De borrel.

De laptop.

Comments


bottom of page