top of page

De borrel.

Voor iedereen waarbij de borrel soms stiekem wat gezelliger wordt dan gepland.


De tijd van onbezorgdheid is voorbij. Of gekomen, afhankelijk van hoe je het bekijkt. Rechtsom of linksom, je kunt er niet onderuit. Kerst staat weer voor de deur. Een oeroude traditie, die onlosmakelijk is verbonden met het volgende: de kerstborrel. Of het met je collega's, sportvrienden of familie is, de kerstborrel is niet meer weg te denken uit ons mentale kerstlandschap. En hoewel het vaak tegen de voornemens van de medemens is, wil de borrel nog wel eens wat uit de hand lopen. Daar zag ik een kans! Want er zijn nogal wat verschillende types dronkaards op deze planeet. En jullie popelen natuurlijk om erachter te komen welke types dat zijn. Of belangrijker: welk type je zelf bent. Peins niet langer, lieve kijkbuiskinderen. Hier is 'ie dan: de enige echte ik-heb-een-heel-klein-beetje-te-diep-in-het-glaasje-gekeken-gids.


De Emo-Borrelaar

De Emo-Borrelaar is te herkennen aan sterk wisselende emoties. Zodra deze persoon in beschonken toestand verkeert, is hij of zij van de extremen. Van extreem blij bij het weerzien van bekenden (of onbekenden die in de huidige staat van de Emo-Borrelaar ergens een beetje lijken op een bekende), tot boosheid bij het minste of het geringste lichaamscontact (wat nogal onvermijdelijk is) in de kroeg. Bij de Emo-Borrelaar weet je het nooit. Zelfs het verlies van de lievelingsknuffel zo’n twintig jaar geleden kan een van de redenen zijn dat de Emo-Borrelaar, na een periode van heftige blijdschap, spontaan in huilen uitbarst.

Hoe nu om te gaan met een Emo-Borrelaar? Hengel je empaath in jezelf omhoog en zorg dat je de Emo-borrelaar niet tegenspreekt. Door de heftige stemmingswisselingen kan de Emo-Borrelaar zomaar alle emoties op jou richten. Probeer begripvol te zijn en mee te leven, of ren zo hard je kunt weg. Na een nachtje slapen zijn alle emoties wel weer onder controle!

 

De Oepsie-Dronkaard

De Oepsie-Dronkaard neemt zich elke avond weer voor om NIET dronken te worden! Beroemde zinnen van de Oepsie-Dronkaard zijn dan ook: “Ik kan écht niet te veel drinken, ik heb morgen tentamen / moet morgen werken / heb morgen solliciatie / ben eigenlijk ziek…” etc. De hele kroeg is hier van op de hoogte, maar tóch lukt het de Oepsie-Dronkaard om elke diezelfde avond nog alle voorgaande uitspraken te ontkrachten.

De Oepsie-Dronkaard wordt vooral gekenmerkt door het weinig tot niets meer weten van de voorgaande avond. Bij het ontwaken leest de Oepsie-Dronkaard zijn of haar berichten terug en ziet daar van alles staan wat hij of zij zich niet meer herinnert gestuurd te hebben (Lees: Dronken berichtjes aan ex / scharrel). Bij het napraten over zo een avond is de meest gesproken zin van de Oepsie-Dronkaard: “Echt? Oh nee!” Van dansen op de bar tot net iets te intiem dansen met wildvreemden, de Oepsie-Dronkaard moet overal van op de hoogte worden gesteld door getuigen. Oepsie…

 

De Djubbele-Tjongh-Praather

De Djubbele-Tjongh-Praather is een van de lastigste figuren om te beschrijven. Alles wat de Djubbele-Tjongh-Praather zegt, is namelijk onverstaanbaar. Daarom volgt er nu een uiterlijke omschrijving: Om te beginnen hangen de ogen van de Djubbele-Tjongh-Praather op half 7. De ogen hebben een ongefocuste blik en dwalen wat door de ruimte. Vaak heeft de Djubbele-Tjongh-Praather een, of meerdere, grote vlek op zijn of haar bovenstuk. Dit omdat ook de mondspier niet meer helemaal doet wat er van hem gevraagd wordt. Eigenlijk kunnen we bij de Djubbele-Tjongh-Praater wel spreken over een aftakeling in de fysieke mogelijkheden.

Wat zeker te waarderen is, is de moeite die de Djubbele-Tjongh-Praather telkens doet om verstaan te worden. Vaak wordt er tot drie keer toe geprobeerd om de boodschap over te brengen, waarbij de luisteraar meestal al lang is afgehaakt. Over het algemeen is de Djubbele-Tjongh-Praather voer voor komische herinneringen. Van de omstanders, welteverstaan.

  

Het Schuurpapiertje

Hoe onafhankelijk het Schuurpapiertje in het dagelijks leven ook is, in staat van dronkenschap is niets meer zoals het ooit was. Het Schuurpapiertje grijpt elke mogelijkheid tot aanhankelijkheid aan. Er zijn verschillende varianten van het Schuurpapiertje.

Ten eerste is er de knuffelaar. Deze persoon heeft een avondtaak aan het plat knuffelen van iedereen om zich heen. En als je denkt, dat nadat je eenmaal een knuffel hebt ontvangen, van het Schuurpapiertje af te zijn: Forget it! Dit knuffelen gaat de hele avond door.

Daarnaast is er het Schuurpapiertje dat in elk object (levend of niet-levend) een mogelijkheid tot schuren ziet. Zo gauw er een vrije plek is, start dit Schuurpapiertje het schuurproces. Deze variant is vooral veel te vinden in schuurwalhalla Chersonissos.

Tot slot is er nog het Schuurpapiertje dat volgt. Dit soort Schuurpapiertje heeft één maatje gevonden en wijkt niet meer van zijn of haar zijde. Van toiletbezoekjes tot dansjes wagen, zo gauw als de uitverkorene verplaatst, rent dit soort Schuurpapiertje er achteraan.

Combinaties van varianten zijn in observatiestudies ook aangetoond.

 

De Ontkenner

We kennen er allemaal wel een: De Ontkenner. Hoe dronken deze persoon ook is, er zal zelden of nooit toegegeven worden dat de Ontkenner ook echt dronken is. Welbekende smoesjes zijn vaak: “Ik ben gewoon moe.” of “Ik heb pas een paar wijntjes / biertjes op!” Maar daar trapt geen enkel nog enigszins nuchter persoon in. De Ontkenner heeft een enorme bewijsdrang. Het op een rechte lijn kunnen lopen is vaak een van de bekendste. De Ontkenner waagt zich hier dan ook meermaals op een avond aan.

De Ontkenner is ook vaak diegene die zegt de meest serieuze en goede gesprekken te hebben op een stapavond. Vraag de Ontkenner eens waar het dan precies over ging, dan valt deze door de mand. “Maar het was in elk geval écht een goed gesprek!” Oké…

 

De Diesel

De Diesel is er een die maar langzaam op gang komt. Vaak komt de Diesel wat gestrest en enigszins chagrijnig binnen met als doel om zo weer naar huis te gaan, want “druk, druk, druk”. Denk maar niet dat er een half uur later een glimlach op het gezicht staat, want – zoals vermeld – komt de Diesel dus écht langzaam op gang. De Diesel is de persoon waarvan je pas merkt dat het een Diesel is als je tegen het einde van de avond deze persoon totaal in zijn of haar element ( evt. op de bar) ziet dansen. Reacties als: “Huh, jij zou toch naar huis gaan?” en “Moest jij niet om 12 uur thuis zijn?” zijn de Diesel niet vreemd. Om de Diesel in zijn of haar natuurlijke habitat te aanschouwen, is een lange adem noodzakelijk. Vooral in de late uurtjes kruipt de Diesel uit zijn of haar schulp. Nog even volhouden dus.


Natuurlijk zijn er voldoende hybride varianten om een compleet boekwerk te vullen. Deze typeringen zijn gekozen op basis van herkenbaarheid en entertainmentwaarde. En zeg nu eerlijk: er is er vast eentje waarin je jezelf lichtelijk herkent. En zo niet, vraag het je vrienden dan eens.


O ja, en mocht je je nu écht vervelen op de kerstborrel, start dan zelf eens een observatiestudie. Ik ben reuzebenieuwd naar jouw bevindingen.

94 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page